donderdag 27 februari 2014

Hoe je duurzaam kan leven!

Duurzaam bouwen, duurzaam leven, eco-logisch, biologisch, allemaal termen waar je tegenwoordig niks anders meer over hoort.  Doordat ik niks anders meer om me heen hoor en echt de meest rare dingen tegenkom wat eco-logisch of duurzaam is, ben ik me er toch in gaan verdiepen.

Wat is nu eigenlijk duurzaam leven?

Duurzaam leven is eigenlijk groen en milieubewust leven en dus minder en bewuster consumeren. Recyclen of hergebruiken van verpakkingen zijn al een vorm van duurzaam leven. Nadenken wat je gebruikt, wat je koopt, of je het weggooit of het weer hergebruikt.
Een andere vorm van duurzaam leven is ook beter omgaan met je energie. Zorgen dat je niet overal de lampen, de tv, de verwarming etc aan laat staan. Niet alleen is dit beter voor je energierekening, maar ook voor het milieu.

source: Gebr.Sikma

Een goed voorbeeld van duurzame energie is windenergie of zonne-energie. Het zijn bronnen die nog zeker heel veel jaar beschikbaar zullen zijn en eigenlijk waar je zelf niks voor hoeft te doen. Voornamelijk zonne-energie, opgewekt met behulp van zonnepanelen, zie je steeds vaker in Nederland. Meer mensen worden bewust van het milieu en het duurzaam leven en voornamelijk ook dat dit een belangrijk vorm is van duurzaam leven.

Zonne-energie

Zoals al eerder beschreven wordt zonne-energie opgewekt met behulp van zonnepanelen. Deze zetten zonlicht om in elektriciteit via PV-cellen en wordt ook wel Zonnestroom genoemd. In Nederland is er een stijgende groei in zonnepanelen. In totaal zijn er al 70.000 zonnepanelen die geregistreerd zijn, dus het kunnen er zeker nog veel meer zijn.

Kosten zonne-panelen

Natuurlijk zijn zonne-panelen een enorme uitgave. Maar het is wel een eenmalige uitgave en het betaald zich binnen tien jaar terug. En wat ook zeer belangrijk is, is dat je bijdraagt aan een beter milieu. 

Gebroeders Sikma is een zonnepanelen bedrijf in Friesland.  Zij zijn gespecialiseerd in het bouwen van zonnepanelen op daken, maar ook in het vervangen of repareren. En wat nog een voordeel is, wanneer je in Friesland woont, krijg je ook nog eens een extra subsidie voor het leggen van zonnepanelen. Dus bewoners van Friesland, ga eens kijken hoe je duurzaam kan leven en je huis energiezuiniger kan maken.
Niet alleen de inwoners van Friesland raad ik aan om duurzamer te gaan leven, eigenlijk zou iedereen meer op het milieu moeten letten.
Leef jij al duurzaam? En hoe doe jij dat? Geef alle tips door en wie weet kunnen wij jou tips ook gebruiken.

vrijdag 14 februari 2014

Een bezoek aan drie dealers!

Zoals jullie ondertussen vast wel weten ben ik een echte autofanaat. Ik ben gek op auto’s en ga dan ook regelmatig naar circuits en naar autodealers. Laatst ben ik bij de Suzuki dealer, Audi dealer en Mercedes dealer geweest om een rondleiding te krijgen in de showrooms. Erg interessant allemaal, ik heb veel geleerd van de verkopers en vond het een unieke ervaring. Zowel de Aziatische als Duitse auto’s boeien mij enorm, ik vind Suzuki’s altijd erg mooi. In Europa zie je ze steeds meer, maar in Azië zijn deze auto’s nog populairder. Je ziet daar diverse modellen die je niet in Europa ziet, erg leuk!


Diverse auto’s

Bij de Suzuki dealer kreeg ik een goed beeld  van de toekomst ideeën van Suzuki. Naast de standaard modellen als de Suzuki Alto, Swift en Jimmy kreeg ik via een boek goed inzicht in de modellen die zij willen uitbrengen in de toekomst (concept cars). Hieronder een voorbeeld van de Suzuki A-Star!
Zoals je kunt verwachten heb ik dus een erg leuke dag gehad bij deze Suzuki dealer. Een dag om niet te vergeten. Niet veel later ben ik terecht gekomen in de showroom van een Audi verkoper. Hier heb ik kennis mogen maken met echte Duits technologie. Van simpele functies in de auto tot uitgebreide technologische hoogstandjes. De Audi is onder het duurdere segment absoluut mijn favoriet. Met name de Audi A6 (stationcar) vind ik erg mooi, tijdens mijn bezoek werd mij ook een proefrit aangeboden. Ik mocht samen met de eigenaar een rondje rijden in een Audi A8, een grote auto die je nauwelijks hoort. Met 160 km/h over de snelweg voel je amper, het blijft ontzettend stil en de auto rijdt best zuinig. Iets wat ik eerlijk gezegd niet had verwacht!


Ook bij de Mercedes dealer heb diverse mooie auto’s gezien. Ik ben persoonlijk niet de allergrootste Mercedes fan, maar vind ze natuurlijk wel erg mooi. Bij deze dealer heb ik met name uitleg gehad over de technische aspecten van de Mercedes. Uitleg over de aandrijvingen, revisiebak en de motor. Ik wist hier al wel het e.e.a. vanaf maar vond het toch erg interessant. Ook bij Mercedes hebben ze natuurlijk diverse testcentra waar ze continu
het beste uit hun auto’s willen halen. Naar één

van deze testcentra ben ik helaas nog niet geweest, ik hoop er ooit eens heen te kunnen.

Zoals je kunt raden waren dit natuurlijk bijzonder leuke momenten voor mij, alle drie de bezoek waren weer anders, maar desalniettemin waren het stuk voor stuk unieke ervaringen!