dinsdag 31 december 2013

Transport van toen tot nu

Het vervoeren van goederen noemen we ook wel transport. Hierbij kun je denken aan het verplaatsen van goederen via schip, trein of vrachtwagen naar verschillende landen, van Duitsland naar Amerika. In deze blog ga ik jullie iets vertellen over de geschiedenis van transport en het verloop hiervan.
 
De historie van transporteren gaat jaren terug, vanaf 1800 veranderde er in Europa gigantisch veel op het gebied van vervoer en transport. In een
eeuw werden er nieuwe voertuigen ontwikkelt en veranderde de infrastructuur extreem. Wegen, spoorwegen en waterwegen werden aangelegd maar waren met lange na niet geoptimaliseerd. Deze ontwikkeling staat ook wel bekend als de ‘transportrevolutie’.  In het begin van de 18e eeuw vervoerde de mensheid zich grotendeels lopend of met een paard. Ook werden er karren en koetsen gebruikt voor het vervoer van zowel de mens en goederen. Dit vervoer was arbeidsintensief en kostbaar, voornamelijk de diverse trekdieren waren erg duur in onderhoud.
In 1814 werd de eerst stoomlocomotief gebouwd en in 1816 ontstond de allereerste fiets. Dit was het prille begin van een eeuw vol transportwonderen.

In de loop van de 18e eeuw werd het Europese vervoer verreikt met treinen, trams, fietsen, auto’s, bussen en vliegtuigen. Hierop werd de infrastructuur extreem goed aangepast. Nieuwe wegen, sporen, stations, havens en vliegvelden werden gebouwd en binnen een tijdsbestek van een extreem korte periode steeg het verloop van transport zeer positief. 

Het kledingbedrijf dat ik nu 5 jaar heb, is de laatste jaren flink gegroeid door het uitbreiden naar een online webshop. Dagelijks gaan er vele pakketjes de deur uit. De meeste bestellingen worden gedaan door consumenten uit Duitsland. Ook de producten die ik binnen krijg uit het verre oosten moeten uitstekend vervoert worden. Het was voor mij van belang dat ik in zee ging met een transport bedrijf die beschikte over de kennis van de internationale transportmarkt, vooral naar Duitsland. Via, via ben ik terecht gekomen bij Koops Transport, het bedrijf is sinds 1916 actief en is erg flexibel in de omgang.
Daarnaast vind ik het grote voordeel dat je online de betreffende chauffeur kunt volgen, zo kun je verwachten wanneer de goederen geleverd worden.  

Voor mij is dit, met name voor mijn bedrijf de ultieme manier van goederen volgen en weten, dat mijn producten op plaats van bestemming komen. Ik ben namelijk wel de verantwoordelijke van het bedrijf! Hoe denk jij hierover?

maandag 30 december 2013

Op zoek naar een taxi naar Schiphol voor een vaste prijs!Het is zo ver, eindelijk heb je vakantie en ga je lekker naar de zon. Hetgeen waar je het hele jaar zo hard voor hebt gewerkt is aangebroken, De vakantie!
Zo ook belde mijn ouders mij op om mij even te verlekkeren met het feit dat ze vakantie hebben en dus lekker naar de zon toe gaan. Alleen vroegen ze mij om ze naar Schiphol te brengen, omdat ze anders niet weten hoe ze naar het vliegveld moeten. Het eerste wat in mij opkwam was, ‘neem een taxi’.
Daarna begon ik me af te vragen waar de term taxi eigenlijk vandaan komt. Iedereen weet wat een taxi is, maar waar het vandaan komt, dat weet niemand. Met die gedachte ging ik even het internet op.

De Taxi
De taxi komt oorspronkelijk van het Franse woord ‘taximètre’, die een verwijzing heeft naar het Griekse woord ‘taxis’ dat betaling betekent. Dat gaat uiteindelijk weer terug naar het middeleeuws Latijnse ‘taxa’ ook wel taxatie en dat refereert weer aan de oorspronkelijke huurrijtuigen.
In Nederland reden de eerste taxi’s in Amsterdam in het jaar 1905. Met als vervolg dat er voor het eerst in 1909 een taxivergunning werd afgegeven aan de toenmalige Amsterdamse ATAX. Officieel werd in 1934 de ATO, de Algemene Taxi Onderneming in Amsterdam opgericht.
De taxi telefoon centrale werd heel wat jaar opgericht. In het jaar 1972, ontstond in Rotterdam de eerste echte Taxi Telefoon Centrale en behoorde destijds tot de grootste in Europa.
Tegenwoordig zijn er in totaal zo’n 5.746 taxibedrijven met 36.534 voertuigen.

Taxi ritten
Maar hoe worden de prijzen bepaald voor een taxi-rit. De prijzen worden landelijk vastgesteld. Je betaalt tegenwoordig voor zowel de afstand, dus per km, maar ook per minuut. Er zijn ook taxi bedrijven die gebruik maken van een vooraf afgesproken prijs, maar dan mag er niet onderhandeld worden. Dus er zijn verschillende mogelijkheden voor.
Persoonlijk ben ik zelf niet zo van de taxi’s. Maar dat komt ook omdat ik midden in de stad woon en dus geen taxi nodig heb. Alles is te bereiken met het openbaar vervoer maar ook met de fiets of met de ‘benenwagen’. 

Uiteindelijk heb ik voor mijn ouders een taxi gezocht. TaxiNoorderlicht, een vaste taxirit van Alkmaar naar Schiphol, voor een vast tarief en ook nog eens een actie. Voor mijn ouders perfect, zodat ze zonder zorgen op vakantie kunnen.

Maar nu is mijn vraag, ben ik de enige die nooit een taxi neemt of neem jij ook nooit de taxi?

dinsdag 24 december 2013

Zoektocht naar nieuwe en tweedehands motoren

Nieuwe motoren, tweedehands motoren, opknap motoren het maakt mij allemaal niet uit. Ik ben zoals jullie wellicht al weten een enorme fan van alles wat te maken heeft met techniek. Niet alleen auto’s spreken mij tot de verbeelding, nee ook motoren laten mijn hart sneller kloppen. Ik ben al vaak op diverse circuits geweest en kan enorm genieten van het brullende geluid van een Yamaha of Kawasaki motor.

Voor veel mensen, waaronder ikzelf, is een nieuwe motor helaas niet weggelegd. Nieuwe motoren zijn, uiteraard, een stuk duurder dan tweedehands motoren en dat maakt het gewoonweg onhaalbaar voor de gemiddelde portemonnee. Maar wees niet getreurd, er blijft nog heel heel heel veel over! Tweedehands motoren vind je tegenwoordig aan de lopende band, kijk maar eens op het internet of in de gemiddelde motorzaak. Je vindt hier vaak een groot assortiment aan tweedehands motoren met diverse soorten, maten en motoren.


Perfect om mee te beginnen

Ben je nieuwe op het gebied van motoren en heb je net je motorrijbewijs gehaald? Dan wil je vast aan de slag met dat rijbewijs. De Veluwe of Utrechtse Heuvelrug oprijden met de zon op je gezicht en het ronkende geluid onder je kont. Dan is een tweedehands motor zeker een aanrader! Pas met de aankoop van een tweedehands motor wel op waar je deze koopt, niet overal is de kwaliteit namelijk gegarandeerd. Net als met alle tweedehands spullen zijn ze gebruikt en weet je nooit zeker hoe zuinig en goed de oude eigenaar met de spullen is omgegaan. Daarom is het verstandig om iemand mee te nemen die er wat meer van af weet, zo kan je je goed laten voorlichten en heb je een objectief oordeel.

Ik ben onlangs zelf mee geweest met een vriend van mij, hij was op zoek naar een nieuwe motor en zo zijn we op zoek gegaan naar een motor. Hij kwam er al snel achter dat de nieuwprijs van motoren toch wat hoger lag dan hij wilde uitgeven. We gingen daarom ook al snel over op de tweedehands motoren. Na een lange zoektocht hadden we drie motoren op het oog, hij heeft op alle drie de motoren een rit kunnen maken en was met name van de Kawasaki een enorme fan. De prijs viel allerzins mee, nog geen €5000 namelijk.

Hij wilde nog wel even doorzoeken en niet over één nacht ijs gaan. Daarom gaan we volgende week, in het nieuwe jaar, weer op zoek. Ik ben reuze benieuwd wat we aantreffen en hoop mijn vriend goed te kunnen adviseren.

donderdag 12 december 2013

Een directiechauffeur brengt u van A naar B

De directiechauffeur is een apart vak van het taxiwerk. Veel mensen onderschatten deze vorm van vervoer, terwijl het wel degelijk een erg verantwoordelijke en belangrijke taak is. Ik wil in deze blog in gaan op het werk van directiechauffeur, in tegenstelling tot de gewone taxi rijd je als directiechauffeur als privé chauffeur. Tijdens het uitvoeren van deze werkzaamheden moet je beschikken over vele etiquette. Deze draaien vooral om de beleefdheidsregels en de omgangsvormen.


Opleiding
Als je het werk van een directiechauffeur wilt gaan beoefenen moet je in bezit zijn van een rijopleiding voor VIP personen, Certificaat directie chauffeur (CCV-D1). Het is belangrijk dat je goed voor de dag komt, je ontvang en brengt namelijk personen naar belangrijke bestemmingen toe. 

Mijn ervaring
Ik heb in totaal 3 jaar als directiechauffeur gewerkt en heb dit met veel plezier gedaan. Het afwisselende werk zorgt voor vermaak. Het is zeker geen baan waarbij je van 9-5 werkt. Ten eerste is het belangrijk dat je altijd het achterportier die naar het pand/gebouw of woning open hebt staan, zodat wanneer de klant in wilt stappen je alleen de deur nog hoeft vast te houden. Tijdens de rit word er weinig gesproken onder elkaar. Natuurlijk maak je, wanneer de klant instapt en kort praatje over het weer of over het welzijn van de klant maar daar houdt het dan ook bij op.

Aan het einde van de rit, geeft de klant aan hoelang hij/zij wegblijft. Meestal ga je dan de auto wassen, uitzuigen of af tanken. Wanneer de klant een gehele ochtend of middag wegblijft mag je meestal de uren zelf invullen. Je ontdekt vel verschillende gebieden, dit is wat ik erg leuk vond.

Aan het einde van de dag, breng je de vermoeide en hardwerkende klant weer veilig thuis. Bij dit vervoer laat je het initiatief, op het gebied van communicatie aan de klant over. Bij thuiskomst zet je de auto netjes op de oprit en ga je met eigen vervoer weer naar huis. De meeste klanten hadden ook mijn persoonlijke nummer, hierdoor konden zij mij buiten mijn werkgever om, makkelijk bereiken. Flexibiliteit is een pré.

Heeft u positieve of negatieven ervaringen met een directiechauffeur? Ik ben erg benieuwd! Ik heb in de loop der jaren namelijk diverse meningen over dit vak gehoord en ik weet dat niet iedereen er even over te spreken is. Daarom wil ik graag weten wat jullie ervaringen en meningen zijn. Laat het me weten!


maandag 9 december 2013

De Suzuki Swift

Suzuki is een groot Japans bedrijf die bekend is vanwege haar auto’s en motorfietsen. Iedereen kent de Suzuki dealer om de hoek wel, waar je die leuke kleine Alto of Swift tegen komt. Toch doet Suzuki meer dan dat. Naast hun auto’s en motorfietsen zijn zij ook actief in bijvoorbeeld motoren voor watersport, fietsen en prefab-woningen.

Ik zelf vind de Suzuki auto’s erg mooi, ik ben al sinds lang geleden een fan van deze auto’s. In de loop der jaren heeft Suzuki een aantal klassiekers op de markt gebracht, waaronder de bovengenoemde twee modellen en natuurlijk de Suzuki Jimmy.

Onlangs heb ik een aantal proefritten mogen maken in deze auto’s. Zo heb ik o.a. in de nieuwe Suzuki Swift gereden en heb ik ook de Suzuki Alto mogen proberen. Met name over de Suzuki Swift was ik onder de indruk. Dit pareltje is bij de Suzuki dealer al te verkrijgen vanaf €15.000,-.


Een dag met de Suzuki Swift

Op een druilige maandagmorgen werd ik door een vriend gebeld, hij vroeg of ik mee wilde voor een testrit op het ANWB circuit in Lelystad. Op deze baan mochten wij de Suzuki Swift en de Alto testen. Ik zal in dit blog wat meer vertellen over de Suzuki Swift, deze Swift was uitgerust met een groot aantal accessoires. Zo zat er airconditioning in de auto, zat er een Radio CD/MP3 speler in en werd mijn stoel lekker verwarmd door de stoelverwarming. De auto is daarnaast erg veilig, met 7 airbags zit je veilig achter het stuur.

Wij mochten rijden in een zwarte uitvoering, met sportvelgen en een zwaardere motor. De auto trok dan ook lekker op en je voelde het vermogen erg goed. Aangezien de auto niet erg groot is, merk je dat meteen. Ik vond met name de wegligging van deze auto erg goed, op grotere snelheid lag hij ook erg stabiel op de weg en dat is wel zo fijn. Dat het een kleine en lichte auto is merk je amper, de auto stuurt namelijk erg prettig en niet te licht. Dankzij de regen op deze maandag konden wij de auto ook testen op een nat wegdek. Erg prettig! Ook met regen presteerde deze topper erg goed, ik kan wel zeggen dat ik zeer te spreken ben over deze auto.

Helaas heb ik mijn budget nog niet helemaal rond, maar ik zou graag een Suzuki Swift willen kopen. Ik ben al wel langs de Suzuki dealer gegaan om naar de verschillende pakketten te kijken. Hoe is jullie ervaring met de Suzuki Swift?

vrijdag 6 december 2013

Auto importerenIk was al een tijdje op zoek naar een vervanging van mijn auto. Na jaren trouwe dienst was mijn Audi aan vervanging toe. Omdat ik altijd goede ervaring heb gehad met Audi wilde ik wel Audi blijven rijden maar het aanbod viel me nogal tegen. Ik wilde liever geen nieuwe auto kopen maar tweedehands. De uitvoering waarnaar ik naar op zoek was (3.0 TDI quatro) werd eigenlijk amper aangeboden in Nederland. Als ik ze al kon vinden waren ze vaak duur of niet in de kleur waarnaar ik op zoek was. Enigszins teleurgesteld ging ik dus op zoek naar een andere oplossing.  

Duitsland

Ik besloot op zoek te gaan naar een Audi over de grens in Duitsland. Hier was het aanbod veel breder en ik vond al gauw een aantal geschikte auto’s. Helaas heb ik weinig tot geen verstand van het importeren van een auto uit Duitsland. Een kleine zoektocht op het internet bracht mij bij import-autos.nl. Een bedrijf dat verschillende soorten auto’s uit het buitenland importeert. Vanaf het contact tot het afleveren van de auto is het eigenlijk erg snel gegaan. Al binnen een dag kreeg ik bericht en stonden er geschikte exemplaren op mijn beeldscherm. 

Financiering

Wat ik wel spannend vond was het toevertrouwen van een grote som geld aan een persoon die je amper kent. Iedereen kent de verhalen wel van mensen die zo veel geld verliezen. Gelukkig bleek het in dit geval mogelijk om met de importeur af te spreken voor een goed gesprek. Afgesproken werd ieder een deel voor te financieren, waardoor ik er toch een beter gevoel bij had. 

De koop

De importeur belde mij op vanaf Duitsland en besprak elk krasje en mankementje van de auto met mij door. Best raar om te beslissen of je een auto wilt kopen aan de hand van een beschrijving over de telefoon. Wel bestaat de mogelijkheid nog om de koop af te blazen als de auto al in Nederland is. Gelukkig was dit absoluut niet nodig, wat een prachtige auto. Na het afhandelen van de betaling was ik de trotse eigenaar van een prachtige Audi. In de kleur die ik wilde en voor een prijs die ik wilde. Al met al een super ervaring dus het importeren!  

Audi a6 geïmporteerd bron